Sezona je balancana! I očigledno je da ih obožavamo jer je ovo neki peti-šesti recept koji objavljujem sa njima 🙂

20200731_204707Interesantno je to, ranije nisam toliko volio balancane, a sada ih spremam na toliko načina da ih sve više volim i shvatam koliko su univerzalne kao sastojak.

Parmiggiana je čuveno jelo, u to nema sumnje. Ali stvarno nije slučajno dobila takav status, jer je toliko bogata i ukusna. Odmah da priznam, ima malo rabote oko nje, ali isplati se na kraju, kao sa svim gurmanskim jelima. Uvijek se rad isplati.

Valja se dobro rasporediti takođe. Prvo isjecite balancane po dužini na debljinu 0.5cm. Onda ih malo posolite i poslažete na ubruse i krpe sa odstoje, te pokrijete i pritisnete malo. So će izvući nešto tečnosti iz balancana i onu čuvenu gorčinu. Ostavite pola sata do sat, dok vi pripremate drugi glavni dio recepta.

Toć od pamidora pripremite kako inače spremate. Malo luka na maslinovo ulje, pamidore, lagano krčkanje i na kraju možete propasirati sa štapnim mikserom i dodati rukom cjepkani bosiljak. I toć je spreman.

Kad su balancane odstojale, treba ih ispržiti. Možete ih pohovati, ali zaista nije neophodno, dovoljno ih je dobro posušiti i propržiti na vrelo ulje, da dobiju zlatkastu boju, da budu hrskave izvana a meke unutra. Izvadite na ubruse da upiju višak masnoće.

Još su nam 2 sastojka potrebna za slaganje i pripremu parmiggiane. Narendani parmezan i mocarela na sitne kockice.

Sad smo spremni za slaganje parmiggiane. Bilo je više koraka do ovog momenta tako da je slaganje prava nagrada za naporan rad. Odaberite odgovarajući pleh ili posudu, važno da bude visočijih ivica.

Zagrijte rernu na 200c.

Parmigiana-priprema 1

U pleh dodajte kašiku sosa, čisto da pokrije dno. Onda slijedi sloj balancana, uredno poslaganih u jedan red. Preko balancana pospete kockice mocarele, ne previše, ali sa budu lijepo raspoređene da recimo u svakom zalogaju bude komad mocarele. Onda pospite i parmezan po cijelij površini.

Parmigiana-priprema 2

Sada pospite opet sos od pamidore, čisto da ‘zaprlja’ površinu. Ne predebeo sloj da prekrijete potpuno površinu, već onako da ga ima dovoljno razbacanog, čisto da poveže.

Parmigiana-priprema 3

Onda opet balancane, ovog puta u kontra smjeru u odnosu na prošli sloj, pa parmezan i mocarela, te sos na kraju.

Obično radim 2 takva sloja, s tim što je na zadnjem sloju sos u malo većoj količini da prekrije površinu, nakon čega ide malo kockica mocarele i onda parmezana da dobro prekrije sve.

Parmigiana-priprema 4

Neko pospe i malo prezle da bude hrskavije, ali nije obavezno.

Pečete u zagrijanoj rerni na 200c, 30 minuta.

Parmigiana-ispecena

Pustite da se prohladi nekih 10ak minuta i kidajte i servirajte toplo.

Ovo je jedan od recepata za koje su po meni dovoljno provizorne količine, ali recimo da je za prosječan pleh za porodicu, nekih 6 jačih porcija dovoljno 4-5 srednjih balancana, 500gr sosa od pamidore, 250gr mocarele i nekih 150gr narendanog parmezana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *