
Jedna divna priča iz Istre – Vinarija Damjanić
Moj prvi susret sa vinarijom Damjanić bio je na najvećem salonu vina u Crnoj Gori, Montevino, prije više godina. Sjećam se iznenađenja prilikom probavanja njihove
Moj prvi susret sa vinarijom Damjanić bio je na najvećem salonu vina u Crnoj Gori, Montevino, prije više godina. Sjećam se iznenađenja prilikom probavanja njihove
Crni rižoto je zasigurno jedan od omiljenih tipova rižota u Boki. Iako neki recepti nalažu prilično jednostavnu pripremu, koja se zasniva na korišćenju crnila od
Volim ovakve recepte! Sve sastojke ubacite u multipraktik, prespete u pleh i ispečete. Još kad pogledate sastojke i vidite da je ovo potpuno lagani kolač
Da li ste znali da marokanska hrana spada u mediteransku, samo malo južniju, sa afričkim uticajima. U odnosu na mediteransku hranu na koju smo navikli,
Recept koji je inicijalno rađen za klijenta, Podravka Crna Gora, postao je omiljen u našoj kući i pravim ga bar jednom u 10 dana, u
Da li je uopšte potreban uvod za Dobrotsku tortu? Mnogi su čuli sa ovu poslasticu iz Kotora, tačnije Dobrote, čije ime nosi, mjesto pomoraca i
Jedna lijepa saradnja od prije par mjeseci sa ekipom Jagermeister Montenegro rezultirala je receptima na temu korišćenja Jagermeistera u kuvanju. Već u startu sam imao
Jedna lijepa saradnja od prije par mjeseci sa ekipom Jagermeister Montenegro rezultirala je receptima na temu korišćenja Jagermeistera u kuvanju. Već u startu sam imao
Jedna lijepa saradnja od prije par mjeseci sa ekipom Jagermeister Montenegro rezultirala je receptima na temu korišćenja Jagermeistera u kuvanju. Već u startu sam imao
Obožavam smokve! Svježe su mi najmilije naravno, ali ne bježim ni od suvih. A kako suve imamo preko cijele godine, ovaj dezert koji koristi suve
Evo jednog brzog načina da ribu iz konzerve transformišete u nešto potpuno drugačije, a garantujem da će se svima svidjeti! Ja ovaj princip koristim i
Ovo je jedan od onih recepata na kojima ćete zauvijek biti zahvalni. Ušteda vremena je ogromna, prljanje minimalno i sve možete pripremiti i odložiti u
Razlog zašto dijelim 2 recepta je što je za jedan potreba i višak startera sa kojim se radi kruh od kiselog tijesta. Po meni je
Što vi radite sa prezrelim bananama? Ja gotovo uvijek pravim banana bread. Toliko je to učestalo, da imam neki brzinski recept koji praktično odokativno može
Jako sam zadovoljan sa ovim receptom! Uvijek se osjećam dobro kada napravim laganiju verziju dobro poznatog recepta, a sačuvam dobro poznati ukus. To je slučaj
Sufle mora da je jedan od savršenih dezerata. Naizgled tehnički zahtjevan, jedan prilično lagan kolač koji će zagarantovano oduševiti svakog kome ga servirarate. Servira se
Ribolitta je vegetarijanska toskanska supa sa kruhom, više kao čorba zapravo, bogata zdravim zelenišom i proteinima iz pasuja i slanog graha. Ovo jelo je jedan
Čuo sam odavno za ovo jelo i neobično korišćenje dimljene skuše. Indijski prženi pirinač sa dimljenom skušom iz CG, moralo da je bude dobro 🙂
Burger, uz picu možda najpoznatiji fast food na svijetu, poslednjih godina doživljava procvat, te u svakom gradu možete naići na neki Burger bar. Mislim da
Kad me neko pita za savršenu ljetnju pastu, odgovor je uvijek pasta sa plodovima mora. A ako moram da preciziram koji recept bi bio najbolji
Ove lepinje će zauvijek promijeniti vaše mišljenje o dobrom burgeru. Istina, namjenjene za prave sočne burgere, savršeno će poslužiti i za domaće pljeskavice. U stvari,
Već je poznato da većina mog kuvanja ide za porodicu, udovoljavanje njima i mojim prijateljima. Naravno, udovoljavam i sebi jer volim da kuvam i da
Za ove hladne zimske dane prosto prija neka čorba. Ovog puta sam za recept išao do Indije, sa receptom za brzi i jednostavni Daal. Baza
Nemam vam što puno pricati, ove lepinjice su super alternativa za burgere, naravno mnogo zdravija! Osnovni recept je izuzetno jednostavan, a mozete eksperimentisati sa brasnima.
Zima još traje, pa i bundeve! Mnogo puta do sada sam pravio rizoto od bundeve, u raznim kombinacijama, ali slanina i parmezan su mi i
Mnogima jedna od najdražih poslastica je pizza. Dugo vremena sam pizzu povezivao sa obaveznom Coca Colom koja ide uz pizzu, jer znam da ću pretjerati
U toku jeseni i praktično kad god imam bundeve, ispečen cijelu bundevu i onda smišljam što da radim sa njom 🙂 Ali neki recepti se
Kada napravim ovakav kolač (ali realno više dobra užina) stvarno je lakše pridržavati se zdravije ishrane uz udovoljavanje sa slatkim zalogajem tu i tamo. U
Ramen pravim prakticno na sedmicnom nivou, jer volim bar jednom sedmicno da napravim vecu kolicinu domace pileće supe. Nju koristim kao osnovu za ramen i
Drugi recept serije tajlanske hrane je bio meni najveće otkriće! Ljuta supa puna zdravih sastojaka i morskih plodova, za fenomenalan obrok za cijelu porodicu. Sastojci:
Treći recept u seriji je super za predjelo, ali i za grickanje prilikom nekog okupljanja prijatelja. Svi će se oduševiti novim ukusima i mirisima koje
Četvrti recept iz serije je moj omiljeni: zeleni kari! Često na meniju u nasoj kući, ovaj recept na bazi zelene kari paste je tajlandski klasik!
Izuzetno jednostavan tajlandski dezert, koji može da se jede topao, ali i hladan. Kada se ohladi, postane malo kašasto zbog kokosovog mlijeka, tako da je
Pržena riža je nešto što je često na mom meniju. Gotovo uvijek kuvam više riže kako bih imao spremnu rižu za brzu večeru. Takođe, koristim
Iznenadiće vas koliko je jednostavno napraviti jako dobar tajlandski kari 🙂 U par jednostavnih koraka i za kratko vrijeme možete dobiti vrlo intenzivan i ukusan
Ovo je recept za tzv. crvenu buzaru, koja sadrži paradajz, a postoji i bijela, koja bude kao providna supa predivnih morskih mirisa. Ipak, mislim da
Toliko brzo i jednostavno da se ne isplati palit’ rostilj 🙂 Meksički suvi mix začina (ovo je odnos, pa kolicinu doradite po potrebi): 1K kumina
Američke palačinke su u našoj kući mnogo učestalije od klasičnih. Osim što se mnogo brže prave, obično ih radim u bezbroj varijanti, u zavisnosti od
Panzanella — jedna od mnogih divota toskanske gastronomije, je jedna od jednostavnijih salata koje će te probati, a da ostavlja tako zadovoljavajući utisak! Vjerujte mi, kada naiđete
Ovi vrlo jednostavni mafini sa ovsenim pahuljicama (mada ne znam da li postoje komplikovani mafini?) su prosto zarazni koliko brzo se prave! Sastojci: 150gr ovsenog
Ovo je nevjerovatno zarazno jelo koje se sprema za koliko je potrebno da se skuvaju špagete, a zahvaljujući sardinama, izuzetno bogatim omega 3 kiselinama, ovo
Toliko sam oduševljen ovim receptom, koji je samo bio pokušaj da sebi malo uštedim vremena a nećacima napravim ‘pohovanu’ piletinu… Znao sam da postoji način
Croque Madame mora da bude jedan od najboljih sendviča na svijetu. Ako ništa drugo, omiljeni je gurmanski sendvič Francuza, a to mora da govori nešto.
Još jedan recept sa bundevom! Ovaj recept ja pravi pogodak, aromatičan, slatki hleb sa bundevom, a pritom izuzetno jednostavan, ovaj se mora isprobati! Princip je
Ovo je fantastično jednostavno i brzo indijsko jelo koje morate probati! Odličan način za otkrivanje indijske kuhinje i novih ukusa, uz začine koji se mogu
Kanoli (cannoli) je najpoznatiji sicilijanski dezert i to sa pravom! Zaista treba nagraditi nešto tako jednostavno a opet prefinjeno. Slatko tijesto za pastu, prženo i
Caponata je italijansko jelo iz Sicilije, koje je fantastično vegetarijansko jelo za ljetnje dane. Može da bude lagani prilog nekoj ribi, ali i glavno jelo
Sezona je balancana! I očigledno je da ih obožavamo jer je ovo neki peti-šesti recept koji objavljujem sa njima 🙂 Interesantno je to, ranije nisam
Ovaj carrot cake je na istom principu kao banana bread i pumpkin bread, samo umjesto banana ili bundeve, koristimo šargarepu. Još sam ja imao neke
Da li pogačice ili keksi, zapravo je nešto između, iako u naslovu piše za doručak, zapravo su idealne kao užina u bilo koje doba dana.
Od kad sam prvi put probao ovu tortu, bio sam potpuno oduševljen. Za nekog ko obožava čokoladne torte i kolače, i meni je ovo bilo
GastroLOM | Hedonista | Samouki kuvar
Zaprati za svakodnevnu inspiraciju