Caponata je italijansko jelo iz Sicilije, koje je fantastično vegetarijansko jelo za ljetnje dane. Može da bude lagani prilog nekoj ribi, ali i glavno jelo uz komad hleba i jednostavnu salatu, tipa rukole.

Djelove recepta možete pripremiti odvojeno, nakon čega je sastavljanje jela gotovo u 5 minuta, ili odvojite 15-ak minuta da pripremite cijelo jelo.

Sastojci: 2 srednje balancane (patlidžan) konzerva paradajz pelata 1 glavica crnog luka 2 čena bijelog luka štap celera šaka kapara šaka maslina peršun

Priprema: Balancane (patlidžan) isjecite na kockice, i u zavisnosti od toga koliko imate vremena, možete da se ‘osigurate’ da neće biti gorke ukoliko ih malo posolite i pustite da odstoje pola sata. Kada dođe vrijeme prženja, propržite ih na maslinovom ulju, sa malo s+p, da dobiju finu boju. Odložite sa strane.

Sitno nasjeckajte crni luk, štap celera i na tihu vatru propržite bar 5 minuta na maslinovom ulju.

Nakon 5 minuta dodajte sitno sjeckani bijeli luk, šaku kapara i nekoliko maslina (špica izvađena) da se proprži oko jednog minuta prije nego dodate paradajz pelat (ili svježi paradajz, po izboru). Kad se to zagrijalo vraćamo balancane i praktično je jelo spremno. Na kraju se doda malo vinskog sirćeta i pred serviranje sjeckanog peršuna.

Kao što sam spomenuo, ovo je savršeno vegetarijansko jelo (garantujem da nikom neće nedostajati meso!) koje uz komad zapečenog hleba i malo salate sa strane, predstavlja savršeno lagani ručak ili večeru.

*Jedan savjet za ubrzani rad: balancane možete začiniti i ubaciti u rernu na najgornju rešetku, na grill opciju. Ovako dobijete sličan rezultat kao da pržite a uštedite vrijeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *