Iznenadiće vas koliko je jednostavno napraviti jako dobar tajlandski kari 🙂
U par jednostavnih koraka i za kratko vrijeme možete dobiti vrlo intenzivan i ukusan obrok, fantastična zdrava večera!

Sastojci:
1K crvene kari paste
1,5 šolje kokosovog mlijeka
2K tamarind paste (ili kore od limete + sok)
1/2 šolje kokosovog brašna (za kerisik)
1–2 šolje vode ili pilećeg temeljca
so po ukusu

Meso po izboru: pileća prsa ili očišćeni pileći bataci
Povrće po izboru: brokoli, boranija, šargarepa, spanać, karfiol…
Kari pasta

Priprema:

Pola šolje kokosovog mlijeka sipare u šerpu i stavite na srednju vatru. Mlijeko će nakon par minuta da se zgusne, nakon čega dodajete kari pastu (1K je dovoljna za fino ljuto jelo, a smanjite ili pojačajte po želji) i umutite je u mlijeko. Nakon par minuta će skoro svo mlijeko ispariti i vidjećete da se počinje pržiti kokosovo ulje iz mlijeka, što će aktivirati začine u pasti i spremni smo za dalje.

Sada dodajete ostatak kokosovog mlijeka, tamarind (ako nemate, koru limete + sok limete ili limuna) i malo soli, kao i šolju vode/temeljca.

Sada sve zavisi od ostalih sastojaka, jer ovakva supa je spremna nakon 15-ak minuta kuvanja, a može i duže, što diktiraju ostali sastojci. Povrće dodajite u zavisnosti koliko im vremena treba za kuvanje, prvo šargarepa, kasnije karfiol i brokoli, spanać na samom kraju. Imajte u vidu i da za pileći batak treba više vremena nego za pileća prsa.

Čim je meso i povrće skuvano, jelo je spremno. Na kraju je opcionalno da li želite da napravite kerisik, tako što ćete propržiti na suvi tiganj kokosovo brašno dok ne dobije tamno zlatnu boju, skoro da zagori. Nakon prženja u avanu napraviti pastu, ili jednostavno tako proprženo ubaciti na sam kraj kuvanja karija. Meni ovaj korak daje neku dodatnu notu koja mi se sviđa i rekao bih da u tajlandskim restoranima ovo uvijek koriste.

Poslužite uz basmati rižu u koju možete dodati 2 komada đumbira da zamiriše.

Ovaj recept može jako lako da bude vegetarijanski ili veganski, ukoliko se držite samo povrća kao dodataka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *