Ribolitta je vegetarijanska toskanska supa sa kruhom, više kao čorba zapravo, bogata zdravim zelenišom i proteinima iz pasuja i slanog graha. Ovo jelo je jedan sjajan izbor kada treba spremiti nešto ‘na kašiku’ da se pojede! Jednostavno, super zdravo, jako ukusno, mislim da je ozbiljan kandidat da vam često bude na trpezi. E da, za one koji ne znaju kako da iskoriste vrzot (kelj), evo odlične ideje!

U bukvalnom prevodu, ribolitta znači podgrijana. Idealno se ova supa pravi dan ranije i zagrijava drugi dan, kada se ukusi još malo sjedine i postanu neodoljivi, a kruh pokupi svu supu i ostanete sa jako gustom čorbom koja je vrlo sita i preukusna.

Sastojci:
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 štap celera
1K paradajz koncentrata
1/2l vode
1 srednja glavica vrzota (kelja)
200gr bijelog pasulja
150gr slanog graha (leblebija)
so
biber
Masinovo ulje
Stari kruh – idealno domaći

Priprema: na maslinovom ulju propržite sifrito – sitno isjeckani crni luk, šargarepu i celer. Posolite malo i pustite par minuta. Dodajte malo začinskog bilja po izboru (timijan, origano, ruzmarin) i kašiku paradajz koncentrata.  Nakon pola minuta dolijte vodu.

Kad voda provri, dodajte glavicu vrzota, isječenu na manje komade ili trake. Poklopite i ostavite da se krčka dok se vrzot ne skuva.

Kako su pasulji slani grah odvojeno skuvani (obično kuvani, iz konzerve), njih dodajemo na kraju i završavamo jelo. Kad je vrzot kuvan, dodajte slani grah i pola pasulja, a pola isprštite viljuškom i dodajte kao pire, da malo zgusne supu/čorbu.

Ukoliko je previše gusta supa, sada dodajte još malo vode, ali samo koliko da ne bude skroz gusta, prije nego što dodamo kruh. Probajte, posolite i pobiberite po ukusu. Pustite da se ukusi sjedine, poklopite na jedno 2 minuta. Supa je spremna!

Ostalo je još da dodamo kruh. U drugu šerpu, ili keramičku posudu, uspete nekoliko kutlača čorbe, pa poređate kruh na fete. Prekrijete ponovo čorbom i dodate drugi sloj kruha. Prespete ostatak čorbe da sve ostane lijepo kompaktno. Na kraju polijete sa malo maslinovog ulja sve. Ovako servirana, ovo je fantastična toskanska supa sa kruhom, a ako je ohladite u frižideru i sutra poslužite, onda je ribolitta (podgrijana) 🙂

I da, nema šanse da neko može da mi kaže “ne volim vrzot” jer se uopšte ukusom ne izdvaja iz ove čorbe, već je sve zajedno jedan fantastičan ukus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *