Jedna lijepa saradnja od prije par mjeseci sa ekipom Jagermeister Montenegro rezultirala je receptima na temu korišćenja Jagermeistera u kuvanju. Već u startu sam imao ideju u kojem pravcu možemo ići, a nakon čitanja sastava pića i broja biljaka i ekstrakata koji su dio recepture, znao sam što nam je raditi.

Za ovaj burger koristićemo otprilike 70-30% juneće mljeveno meso od paufleka, te karamelizovani luk sa Jegermeisterom. Ali, za drugare možete napraviti i ‘burger party’ i pustiti ljude da sami slazu svoj burger. Ja obično pripremim 6-7 dodataka uz sve namaze koje imam u kući i pustim ljude da biraju svoj burger. Napravite izbor, pripremite burgere i neka žurka počne!

Sastojci:

Burger

1kg junećeg mljevenog mesa

1 jaje

10gr soli

Dodaci

Sir čedar

Zelena salata

Kornišoni

Burger sos

3K majoneza

3K kečapa

1K senfa

1 čašica Jegermeistera

1k bibera

Karamelizovani luk

2 veće glavice luka, na žilijen

2K ulja

2K maslaca

1K Jegera

1K balzamika

Priprema: Juneće meso pripremiti veoma jednostavno, na 1kg mesa dovoljno je ubaciti jedno jaje i malo soli, da poveže smjesu. Može i bez jajeta, ali ovako imamo kompaktniju smjesu. 

Burger sos je najjednostavniji sos na svijetu, pomiješati sastojke i dobro umutiti i spreman je.

Luk na žilijen na srednjoj vatri pržiti na ulju i maslacu, uz malo soli, da izvuče tečnost iz luka. Nakon 15-20min dodati Jeger i balzamiko i propržiti još 10ak minuta.

Burger oblikovati u pljeskavice od 180-200gr. Dobro zagrijati gusani tiganj na rostilju (ili na šporetu). Posoliti i pobiberiti burger sa obije strane i na jaku vatru bez masti pržiti po par minuta sa obije strane, da dobije hrskavu spoljašnjost i odličnu boju, a da unutrašnjost ostane medium, crvenkasta. Na okretanju burgera dodati sir da se istopi. Izvaditi na odmori 5 minuta prije serviranja, dok se zagriju lepinje na preostaloj masti iz tiganja. 

Slagati burger, lepinja, burger sos, salata i kornišoni, burger, karamelizovani luk, još sosa.

Društvo iz Jegermeister Montenegro predlažu JÄGERMEISTER BERLIN MULE koktel uz ovaj burger:
4cl Jägermeister
10cl Spicy Ginger Beer
1/2 limete

Priprema: sipati sve sastojke u čašu punu leda, promiješati, a zatim ukrasiti limetom i tankim kriškama krastavca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *