DG-logo

Novi recepti svake sedmice…

Indijski Daal

Za ove hladne zimske dane prosto prija neka čorba. Ovog puta sam za recept išao do Indije, sa receptom za brzi i jednostavni Daal. Baza jela je leća, za koju često mislimo da je malo dosadna i ne koristimo je često. Ali uz indijske ukuse i mirise, leća je super interesantna, a jelo je zdravo i dosta sito.
Masala.

Sastojci:
1 šolja crvene leće
4 šolje vode
1k soli
1K biljnog ulja ili ghee-pročišćeni maslac
1k kumina
1 list lovora
1 mala glavica crnog luka
1-2 čena bijelog luka
2 paradajza (ili manja konzerva)
1k izrendanog đumbira
1 čili papričica
1k kurkume
1k garam masale
Peršun

Priprema: Properite leću ispod hladne vode. U jednu šerpu skuvajte leću sa vodom i kašičicom soli. Ako se pojavljuje bijela pjena, uklonite je.

U drugoj šerpi ili tiganju zagrijte ulje. Ubacite čili papričicu samo probijenu na par mijesta, da malo začini ulje, zatim dodajte kumin i lovor. Dodajte crni i bijeli luk i propržite. Uklonite čili. Smanjite vatru i ubacite paradajz, pa dodajte đumbir, kurkumu i garam masalu. Ovo se krčka dok se leća ne skuva. Prebacite leću ovoj masala, ili masalu prebacite u leću, da sve sjedinite. Tako zajedno prokuvajte par minuta i jelo je spremno.

Poslužite tako kao neki zdravi potaž ili supu ili uz basmati rižu kao glavno jelo.

Slični recepti

Crni rižoto

Crni rižoto je zasigurno jedan od omiljenih tipova rižota u Boki. Iako neki recepti nalažu prilično jednostavnu pripremu, koja se zasniva na korišćenju crnila od

[...]

Marokanska piletina

Da li ste znali da marokanska hrana spada u mediteransku, samo malo južniju, sa afričkim uticajima. U odnosu na mediteransku hranu na koju smo navikli,

[...]