Za ove hladne zimske dane prosto prija neka čorba. Ovog puta sam za recept išao do Indije, sa receptom za brzi i jednostavni Daal. Baza jela je leća, za koju često mislimo da je malo dosadna i ne koristimo je često. Ali uz indijske ukuse i mirise, leća je super interesantna, a jelo je zdravo i dosta sito.
Masala.

Sastojci:
1 šolja crvene leće
4 šolje vode
1k soli
1K biljnog ulja ili ghee-pročišćeni maslac
1k kumina
1 list lovora
1 mala glavica crnog luka
1-2 čena bijelog luka
2 paradajza (ili manja konzerva)
1k izrendanog đumbira
1 čili papričica
1k kurkume
1k garam masale
Peršun

Priprema: Properite leću ispod hladne vode. U jednu šerpu skuvajte leću sa vodom i kašičicom soli. Ako se pojavljuje bijela pjena, uklonite je.

U drugoj šerpi ili tiganju zagrijte ulje. Ubacite čili papričicu samo probijenu na par mijesta, da malo začini ulje, zatim dodajte kumin i lovor. Dodajte crni i bijeli luk i propržite. Uklonite čili. Smanjite vatru i ubacite paradajz, pa dodajte đumbir, kurkumu i garam masalu. Ovo se krčka dok se leća ne skuva. Prebacite leću ovoj masala, ili masalu prebacite u leću, da sve sjedinite. Tako zajedno prokuvajte par minuta i jelo je spremno.

Poslužite tako kao neki zdravi potaž ili supu ili uz basmati rižu kao glavno jelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *