Croque Madame mora da bude jedan od najboljih sendviča na svijetu. Ako ništa drugo, omiljeni je gurmanski sendvič Francuza, a to mora da govori nešto. Caka dobrog Croque Madame sendviča se svodi na dobar bešamel sos i prženo jaje, kojem žumance ostane tečno.

Još moram da dodam da treba koristiti i pravi sir za ovaj sendvič, a to je grijer (gruyere), što će definitivno napraviti razliku, ali pravio sam ga i sa nekim lokalnim sirevima, tipa klasičnim kravljim njeguškim sirom, ili dimljenim kravljim sirom, sa dobrim rezultatima. Ipak, ako možete naći grijer, to je najbolja opcija.

Bešamel sos
Osnova ovog sendviča i možda najkarakterističnija stavka, čuveni bešamel sos. Ovdje bih savjetovao (bar za prvi put) da koristite najnostavan recept. Ja stavim jednu kašiku maslaca na srednju vatru i čim se otopi dodam kašiku brašna. Sjedinim i polako počnem da dodajem mlijeko, jako sporo sipajte mlijeko i konstantno miješajte i nećete imati problema. Dodaćete otprilike 200ml mlijeka, ali slobodno dozvolite da sami odredite gustinu koju želite. Od začina, prilično klasično je, osim obaveznih s+p, da dodate malo muskatnog oraščića. Sos je spreman i ostavite ga sa strane.

Jaje na oko
Znam, ne može biti ništa prostije od prženih jaja, ili jaja na oko. Ali pošto je ovo pravi gurmanski sendvič, moramo malo biti pažljiviji, kako bi žumance ostalo potpuno tečno, a bjelance isprženo. Pritom, da bude savršeno spremno za slikanje, jer kome god da napravite ovakav doručak, biće dokumentovanja

Najlakši način da dobijete ovakvo jaje je da počnete u tiganju na srednjoj vatri, na biljnom ulju, i nakon 1–2 minuta prebacite tiganj u rernu na 180c na par minuta, dok jaje ne bude gotovo. Vidjećete da je bjelance gotovo i da nema tečnih djelova, dok će žumance da se pomjera i na mali dodir. Na kraju pospite malo s+p i jaja su gotova.

Sastavljanje sendviča
Osim pomenutih sastojaka, treba nam još dobar hleb (po vašem izboru), dobra šunka (kuvana šunka je dobar izbor po mom mišljenju) i sir (grijer ili slično — narendan).
Ne bi ovo bio francuski sendvič da ne uključuje još malo maslaca! U tiganj zagrijte malo maslaca pa hleb zapržite da porumeni sa jedne strane i izvadite za slaganje, pa dodajte šunku, rendani sir, malo bešamela, pa poklopite sa drugim parčetom hleba. Preko snedviča prelijte još bešamela i rendanog sira, pa cijeli snedvič stavite u rernu na najvišu rešetku ispod grila da se zapeče i porumeni, 1–3 minuta, pratite kako napreduje!
Kada izvadite iz rerne završite sa već spremnim jajetom i servirajte. Meni već ide voda na usta, trebao sam ovo pisati dok je sendvič bio pored mene

Moj savjet je da odmah krenete na ono žumance, i prekinete ga nožem, jer u svakom zalugaju treba da bude malo žumanca kao dodatni sos. Bešamel prosto treba da pređe preko svih stranica sendviča i ‘iscuri’ okolo, jer će zaj ‘zagoreni’ dio biti najukusniji, a sir bi morao da ima bar malo rastegljivosti, i zbog slike i zato što to tako mora sa sirom

P.S. Sada shvatate zašto je ovo je jedan od onih doručaka za posebne prilike…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *