Kada napravim ovakav kolač (ali realno više dobra užina) stvarno je lakše pridržavati se zdravije ishrane uz udovoljavanje sa slatkim zalogajem tu i tamo. U istu grupu spada i hleb od banane koji često pravim, kao i hleb od bundeve koji sam ranije pravio (link za taj recept će biti na dnu članka). Nešto za čim možete slobodno da posegnete za popodnevnu užinu ili za zdravi dezert nakon obroka.

Sastojci:
21/2 šolje oraha
1k sode
1/4k soli
2K rastopljenog maslaca
Fil:
2 šolje pire od bundeve (dobijene kuvanjem ili pečenjem bundeve)
1 šolja mlijeka od badema (ili kokosovog)
1k ekstrakta vanilije
3K javorovog sirupa (ili meda)
3 jaja
1K gustina
začini: 1/4k klinčića, 1/2k cimeta, 1/2k muskatnog oraščića, 1/4k đumbira…(još po želji)

Priprema: Orahe, sodu i so ubacite u multipraktik i izblendate, nakon čega dodate mastac i blendate dok se masa ne sjedini. Nije pravo tijesto i malo će biti rastresito ali nema veze, jer je sledeći korak da ga prebacite u okrugli pleh za tart i dobro utabate u jednak sloj. Ako imate dovoljno materijala, napravite podlogu i stranice, ali ako ne, dovoljna je podloga kao kora. Pecite na 180c 15 minuta. Izvadite da se ohladi nekih 10 minuta.

Za fil ubacite sve sastojke u multipraktik (bundevu je dovoljno da ubacite u komadima, pa će se izblendati sa ostalim sastojcima) i sve sjedinite u prilično tečan fil. Nalijte fil preko kore i vratite u rernu na 180c još 45 minuta.

Tart treba da bude prilično čvrst, ali da isto vidite da malo igra u sredini kada izvadite. Prohladite i spremno je za serviranje. Ne mora da se hladi potpuno, meni se sviđa kad je još malo topao. Vidjećete da uopšte nije puno sladak, čak će nekima biti nedovoljno sladak, pa korigujte, dodajte malo šećera u koru, malo više u fil. Mada, ja sam uz tart poslužio malo pirea od bundeve sa cimetom i to mi je bilo sasvim dovoljno slatko i bez dodatnih šećera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *