Ovaj carrot cake je na istom principu kao banana bread i pumpkin bread, samo umjesto banana ili bundeve, koristimo šargarepu. Još sam ja imao neke domaće šargarepe sa Grahova, super narandžaste i jako slatke, što mi je ovaj recept učinilo još boljim.
Carrot cake
Recept za kolač je uzet iz jedne lijepe knjige o malo zdravijem načinu pečenja kruha i kolača, koje je malo lakše za naš želudac i stomak.
A carrot cake ne bi bio to što jeste bez čuvenog frostinga ili bijele kreme, koji je i kod mene dovela kolač sa nivoa popodnevne užine uz kafu ili čaj na nivo dezerta i slatkog zalogaja za bilo koje doba dana!
Sastojci:
200gr maslinovog ulja
230gr kokosovog šećera (ili demerara, ali može i bijeli)
4 jaja (220gr)
250gr speltinog brašna (može i obično)
2k (10gr) sode bikarbone
2k praška za pecivo
2k cimeta
1k klinčića
1k kardamoma*
1k soli
125gr oraha, pekana, badema ili lješnika
500gr izrendanih šargarepa
* Ako nemate kardamom ili klinčić a imate pumpkin spice mix, umjesto cimeta, klinčića i kardamoma ubacite 3 kašičice tog mixa.
Fil:
250rg mascarponea
1K kokosovog ulja
1-2K meda
Priprema:
Priprema je slična mafinima, imate tečne i suve sastojke i pomiješate ih. Prvo zagrijte rernu na 190c i pripremite uski i dugački pleh od 23cm u koji ćete ubaciti papir za pečenje.
U jednu posudu umutite jaja pa dodate maslinovo ulje i šećer i umutite dobro.
U drugu posudu ubacite suve sastojke. Napravite rupu i dodajte mix sa jajima. Kad dobro umutite dodajte orašasto voće sitno sjeckano, ne mora biti mljeveno, zvog teksture, i dodajte narendanu šargarepu.
Sipajte sve u pleh i pecite oko 1 sat i 20 minuta, odnosno dok oštar nož ne izađe suv kada ubodete u sredinu.
Pustite da se prohladi 15ak minuta pa izvadite iz pleha, a kada se skroz ohladi, premažite filom.
Fil: mascarpone ubacite u posudu i malo promiješajte da se razbije. Kokosovo ulje i med ubacite u mikrotalasnu čisto da se otope ako su čvršći i onda dodajte u mascarpone. I to je sve.
Ovaj fil je prilično zarazna kombinacija, pa sam siguran da će oni koji probaju praviti isti i uz druge kolače, mislim da ide uz sve i svašta 🙂
Recept je koncipiran tako da bude ‘zdravija’ varijanta, ali ukoliko želite, ili nemate ove sastojke, možete koristiti obično brašno i običan šećer i napraviti ukusan kolač.
Moj prvi susret sa vinarijom Damjanić bio je na najvećem salonu vina u Crnoj Gori, Montevino, prije više godina. Sjećam se iznenađenja prilikom probavanja njihove
Crni rižoto je zasigurno jedan od omiljenih tipova rižota u Boki. Iako neki recepti nalažu prilično jednostavnu pripremu, koja se zasniva na korišćenju crnila od
Volim ovakve recepte! Sve sastojke ubacite u multipraktik, prespete u pleh i ispečete. Još kad pogledate sastojke i vidite da je ovo potpuno lagani kolač
Da li ste znali da marokanska hrana spada u mediteransku, samo malo južniju, sa afričkim uticajima. U odnosu na mediteransku hranu na koju smo navikli,