Drugi recept serije tajlanske hrane je bio meni najveće otkriće! Ljuta supa puna zdravih sastojaka i morskih plodova, za fenomenalan obrok za cijelu porodicu.
Sastojci:
300 g (gambori, školjke, lignje, riba)
40 g korijandera
10 g limunove trave
3–4 g kefir listova
2 g čili papričice
120 g pečuraka
3 g galangala (ili djumbira)
30–5o ml. Fish sosa (ribljeg sosa)
30–40 ml. soka od limete
Priprema:
1. Nasjeci limunovu travu, galangal i staviti u vodu da se kuva
2. Pripremiti, nasjeci ostale sastojke
3. Ubacivati sastojke u supu redom, od onih kojima treba najvise vremena za kuvanje, do najmanje. Prvo ce u supu ici riba, pa pecurke i lignje, pa gambori…
4. Na samom kraju dodati kefir listove, sok limete i riblji sos. Za crveni boju supe i finalni dodir, ocistiti glave gambora i proprziti na malo ulja da puste jako crvenu boju. Pola gambora dodati u supu, a posla ostaviti za posluzivanje.
5. Posluziti sa korijanderom i cilijem. Uz dodatak jasmin rize, ovo je kompletno jelo.