DG-logo

Novi recepti svake sedmice…

Smokve u crvenom vinu! Iznenađujući dezert.

Obožavam smokve! Svježe su mi najmilije naravno, ali ne bježim ni od suvih. A kako suve imamo preko cijele godine, ovaj dezert koji koristi suve smokve savršen je izbor, iako ga možemo napraviti i sa svježim smokvama.

Ja sam zapravo probao smokve u vinu prije par godina kod jedne divne gospođe ne Korčuli, u malom restoranu Škafetin! Da budem iskren, nisam ni slutio koliko će se svi koji su probali oduševiti, valjda kako je toliko jednostavno ne očekuješ toliko oduševljenje, ali najjednostavniji recepti su u stvari neprikosnoveni.

Još jedna fantastična koincidencija je što ovako spremljene, smokve mogu da se posluže uz maskarpone kao jedan lijepi i osvježavajući dezert, ali i kao prilog nekom dobrom, jakom mekom siru, kao kozji ili kamember. A pošto mogu u frižideru trajati praktično koliko hoćete, slobodno napravite veću količinu i držite u frižideru slobodno i nekoliko mjeseci!

Sastojci:

1 šaka smokava, nekih 15ak smokava, prekinute na pola
500ml crvenog vina
2 kašike šećera
1 kašika meda
2 klinćića
1-2 štapa cimeta
grančica ruzmarina

Napomena: odmah napomena 🙂 Ovo su mjere ukoliko koristite suvo crveno vino, ukoliko koristite slatko crveno vino kao što je port, onda i bez zaslađivača možete reducirati do sirupa.

Priprema: jednostavno ubacite sve u teću i reducirate oko 75%, dok dobijete teksturu sirupa, oko 45 minuta na srednjoj vatri. Kod ovog recepta su sastojci jako fleksibilni jer možete probati nakon 20ak minuta i vidjeti da li želite da bude slađe pa da dodate još šećera ili meda.

Samo se sjetite na kraju da izvadite ruzmarin i začine da nekom ne zapadnu za zube. Ohladite i držite u frižideru bar par mjeseci slobodno.

Kao dezert poslužite sa malo maskarponea i pospite cimetom.

Slični recepti

Crni rižoto

Crni rižoto je zasigurno jedan od omiljenih tipova rižota u Boki. Iako neki recepti nalažu prilično jednostavnu pripremu, koja se zasniva na korišćenju crnila od

[...]

Marokanska piletina

Da li ste znali da marokanska hrana spada u mediteransku, samo malo južniju, sa afričkim uticajima. U odnosu na mediteransku hranu na koju smo navikli,

[...]