DG-logo

Novi recepti svake sedmice…

Scones – savršeno jutarnje pecivo

Da li pogačice ili keksi, zapravo je nešto između, iako u naslovu piše za doručak, zapravo su idealne kao užina u bilo koje doba dana. Meni su najdraže kao osnova za slatki doručak. Korišćenjem speltinog brašna, te zdravijeg zaslađuvača i konačno borovnica bogatim antioksidansima, ovo su jako lijepe pogačice za doručak i od svih slatkih doručaka moj favorit.

Sastojci:

80gr maslaca

400gr speltinog brašna

30gr praška za pecivo

60gr kokosovog šećera (može i obični)

100gr svježih ili smrznutih borivnica

220gr mlijeka

Priprema: Zagrijte rernu na 235c.

U posudu pomiješajte hladni maslac i brašno. Možete i u multipraktiku dok ne dobijete strukturu vlažnog pijeska, ili rukama da utrljate u brašno.

Dodajte pzp, šećer i borovnice i umutite. Dodajte mlijeko i brzo umutite koliko da ze sjedini pa prebacite na radnu površinu i rastanjite u disk od 2,5cm.

Modlom uzvucite manje diskove, pa skupite tijesto opet na jedno i opet izvucite diskove. Spre prebacite na pleh sa pek papirom i ubacite u rernu na 20min.

Izvadite da ze prohlade i mogu se jesti. Ako se rano ustanete, ovo imate spremno taman za doručak.

Ja volim da namažem malo maslaca i džema preko, a primijetili smo da je džem od šipurka genijalna kombinacija.

Slični recepti

Crni rižoto

Crni rižoto je zasigurno jedan od omiljenih tipova rižota u Boki. Iako neki recepti nalažu prilično jednostavnu pripremu, koja se zasniva na korišćenju crnila od

[...]

Marokanska piletina

Da li ste znali da marokanska hrana spada u mediteransku, samo malo južniju, sa afričkim uticajima. U odnosu na mediteransku hranu na koju smo navikli,

[...]