Kad me neko pita za savršenu ljetnju pastu, odgovor je uvijek pasta sa plodovima mora. A ako moram da preciziram koji recept bi bio najbolji od najboljih, onda je to definitivno pasta sa gamborima, na sicilijanski način. Sicilijanski korjeni ovog recepta se vide u dodacima kao što su ljuta tucana paprika, šafran i cimet (da, cimet u sos za pastu!), sastojci koji su na Siciliju došli iz obližnje Afrike. Sve u svemu, u pitanju je prava mediteranska pasta, odlična kao ručak ili večera.

Sastojci:

500gr špageta ili linguina
300gr gambora, očišćeni (glave sačuvane za sos)
2-3 čena bijelog luka
250gr sjeckanog paradajza, svježeg ili iz konzerve
Prstohvat šafrana
Prstohvat ljute tucane paprike
Mali štap cimeta
So
Biber
Maslinovo ulje
1dcl bijelog vina

Priprema: na maslinovom ulju propržiti malo bijeli luk, glave gambora i šafran pa zaliti sa bijelim vinom. Kada vino ispari, dodati ljutu papriku, štap cimeta i paradajz. Posoliti i pobiberiti i pustiti da se krčka, od 10 minuta, pa do 30 minuta, u zavisnosti koliko vremena imate.

Dok se sos krčka, pripremite očišćene gambore, polovinu isjeckajte na sitno, a polovinu ostavite u krupnije komade, da imate različite teksture u sosu. Marinirajte sa malo maslinovog ulja, soli i bibera. Gambore ćemo dodati u sos u zadnja 2 minuta, da se skuvaju prije nego što dodamo kuvanu pastu.

Pastu skuvajte po uputstvima na pakovanju. Sačuvajte malo vode od paste za sos.
Sos

Kada je sos po vama spreman, izvadite glave gambora i štap cimeta. Dodajte gambore i pustite da se skuvaju neka 2 minuta. Dodajte kuvanu pastu (ne kuvanu, već al dente) i malo vode od paste. Pustite oko 1 minut da se sjedini i jelo je spremno.

Pri serviranju možete dodati malo sjeckanog peršuna i malo maslinovog ulja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *