Toliko sam oduševljen ovim receptom, koji je samo bio pokušaj da sebi malo uštedim vremena a nećacima napravim ‘pohovanu’ piletinu… Znao sam da postoji način da se napravi u rerni, malo potražio ideja na internetu i eto ga — recept koji će (bar meni) postati zamjena pohovanju piletine od sada. A možda ne samo piletine

Najbolje od svega je što je za ovakav način spremanja piletine potrebno manje posuđa, manje vremena, manje ulja, a ukus je fantastičan!

Sastojci:
500gr pilećih prsa
Prezla
1 jaje
2k brašna
1/2 šolje mlijeka
2K ulja
s+p

Priprema:
Pomiješate jaje, mlijeko, brašno i ulje u smjesu koja izgleda kao malo gušća smjesa za palačinke. Dodate s+p, i po želji još neki dodatak (limun, senf, itd.) iako nije potrebno ništa dodavati. Ubacite piletinu i ostavite da odstoji malo. Nije neophodno da odstoji jer nam nije potrebno mariniranje mesa, već samo osnova za prezlu. Za ovo sve nam je potrebna jedna posuda.

Zagrijete rernu na 200c. U pleh stavite papir za pečenje i pospete prezlu. Da biste dobili lijepu narandžastu boju na kraju pečenja, prezlu je potrebno malo ubaciti u rernu, da porumeni. Ovo možete uraditi dok se rerna zagrijava.

Kada je prezla dobila malo boje, možete početi sa prebacivanjem piletine u prezlu. Ja sam ovo radio direktno na papiru za pečenje, kako ne bih koristio još jednu posudu

Dobro pokrijete piletinu sa prezlom i prebacite na rešetku za pečenje (nije neophodno da pečete na rešetci, ali je ravnomjernije pečenje u tom slučaju).
Savrseno sočna piletina.

Na kraju ubaciti u rernu zagrijanu na 200c na 15 minuta. U slučaju da su veći komadi možda će trebati malo duže, ali uradite kao ja, nakon 15 minuta izvadite najveći komad i provjerite da li je gotov

Nakon 15 minuta, meso je fantastično mekano, a nema potrebe da ga prebacite na ubrus da se ocijedi od ulja!

Na kraju, ispraljana je jedna posuda, jedna viljuška, jedna kašika i jedne hvataljke. Pleh se nije prljao jer smo imali papir za pečenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *