Panzanella — jedna od mnogih divota toskanske gastronomije, je jedna od jednostavnijih salata koje će te probati, a da ostavlja tako zadovoljavajući utisak! Vjerujte mi, kada naiđete na salatu na mom blogu, znači da je prilično sadržajna, jer sam ja ipak gurman

Sastojci za salatu bi vam trebali biti već u frižideru, tako da samo trebate svježe, po mogućnosti domaće, pamidore, ili vam, paradajz.

U zdjelu za salatu isjeckate paradajz na komade po želji i začinite m.uljem, s+p i dobro izmiješate, praktično malo zgnječite paradajz. Znam, dosta soka će da izađe iz paradajza, ali zato kasnije dodajemo hleb.

Od hleba napravite krutone (u rerni ili tiganju) sa malo m.ulja, b.luka, origana. Najlakše je samo obaciti sve u vatrostalnu posudu i staviti u rernu dok ne porumeni malo.

Nastavljamo sa slaganjem salate. Hleb — krutone, dodajete paradajzu, zajedno sa šakom kapara i par inćuna, zavisi od količine. Ako imate svježeg bosiljka ili origana, takođe dodajte. Promiješate sve sastojke i salata je spremna. Hleb će upiti sok koji je paradajz pustio i nećete imati višak tečnosti, koji meni lično ne prija kod salata sa paradajzom.

Salatu ovdje možete završiti, ili naribati malo parmezana preko, potpuno na vama. Ova salata je toliko kompleksnog ukusa, a opet jednostavna, da ja uz čašu vina predlažem da ovo bude opcija lagane večere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *