Ovo je recept za tzv. crvenu buzaru, koja sadrži paradajz, a postoji i bijela, koja bude kao providna supa predivnih morskih mirisa. Ipak, mislim da moj konačni glas ide za crvenu buzaru! Više sastojaka, konkretna supa koja može poslužiti kao obrok i ukus koji je jednostavno fantastičan. A najvažnije od svega, vrlo je jednostavno jelo koje se spremi za 30 minuta, do 45 minuta najviše.

Sastojci:
2 glavice crnog luka
5–6 čena bijelog luka
2–3 paradajza
3–5kg mušulja
1K paradajz koncentrata
3dl bijelog vina
1 šaka sitno sjeckanog peršuna
Prezla
M.ulje

Priprema:
Buzara — na maslinovom ulju propržiti 2 glavice crnog luka i 5–6 čena bijelog luka, oko 10 min, nakon čega dodati 2–3 paradajza, sjeckana. Kad se prokrčka na laganoj vatri, dodati prezlu i čašu vode (koliko da zgusne smjesu po vašem ukusu). Vode kasnije možete dodati po potrebi.

Mušulje — u drugu šerpu, što veću imate, zagrijati malo vode, par centimetara duboko, koliko da ima pare da otvori mušulje. Dodati mušulje da provri i pokriti poklopcem. U par navrata promiješati, da se mušulje pootvaraju. Ovo je gotovo u nekoliko minuta.

Dio vode od otvorenih mušulja procijediti i dodati u buzaru (jedna puna čaša) sa malo paradajz koncentrata i s+p, po ukusu. Voda od mušulja ima svoju slanoću pa probajte prije finalnog dodavanja s+p. Na kraju dodati 3dl bijelog vina i prokrčkati sve nekoliko minuta.

Prije serviranja dodati mušulje u istu šerpu, sa šakom sitno sjeckanog peršuna, nakon čega ćete dodavati mušulje iz velike šerpe u buzaru kako budete trošili mušulje iz šerpe sa buzarom (a to će biti vrlo brzo!).

Ovom jelu ne treba apsolutno ništa osim komad hleba, jer ipak treba mučiti u ovu predivnu buzaru! Iako, možete sa polovinom mušulje zagrabiti po malo ove nevjerovatne supe i tako završiti ovaj obrok bez ijednog pribora za jelo, samo sa svojim rukama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *