Da li ste znali da marokanska hrana spada u mediteransku, samo malo južniju, sa afričkim uticajima. U odnosu na mediteransku hranu na koju smo navikli, marokanska, kao i ostatak Afrike, koristi malo neobične začine, kao što je šafran, koriste ljutu papriku puno, kao i cimet u slane recepte.

Tagine je zapravo posebna posuda za pečenje, glinena posuda slična kao naš šač, sa malo drugačijim poklopcem. Uglavnom se koristi i za istu svrhu, da se hrana dugo krčka na laganoj vatri, a tipična marokanska jela su i takve prirode, poslagano povrće i meso, nekada čisto vegetarijanska, nekada da mesom, uglavnom sa malo sosa, ne budu kao gulaš ali ne ni suva pečenja.

Naš recept je prilagođen spremanju u tiganju i spreman je za nekih pola sata, ne uključujući mariniranje mesa, za koje je, kao i uvijek, poželjno da prođe bar nekoliko sati, idealno preko noći. I naravno, koristimo moj omiljeni sastojak na svijetu, šafran! Takođe i najskuplji začin na svijetu, ali mala količina naprava ogromnu razliku.

Sastojci:

Marinada za karabatake

3-4 čena bijelog luka

½k đumbira u prahu

1k slatke aleve paprike

½k kumina

½k kurkume

So i biber

 

Prstohvat šafrana

4 karabataka

1 glavica crnog luka

1 manji štap cimeta

1 šaka maslina

Nekoliko kriški limuna (svježeg ili idealno ukiseljenog)

1 šolja pilećeg temeljca (može i voda)

Petrusin

Priprema: u manju činiju ubacite sve sastojke za marinade, bijeli luk dobro isprštite, i dobro utrljajte u karabatake. Vratite u frižider na par sati ili idealno preko noći.

Zagrijte 2-3 kašike maslinovog ulja u tiganju, na srednjoj vatri, pa dodajte karabatake i zapecite sa svih strana, samo da dobiju lijepu boju. Izvadite na tanjir.

Dodajte sitno sjeckani luk in a laganu vatru kuvajte 8-10 minuta. Dodajte štap cimeta i šafran, pa vratite karabatake u tiganj, preko luka. Pospite limun i masline preko, pa zalijte sa šoljom temeljca. Poklopite i pustite da se krčka na laganoj vatri oko 30 minuta.

Na kraju pospite sa sjeckanim petrusinom, i poslužite.

Moj predlog za prilog ovoj aromatičnoj piletini je brzi i jednostavni kus-kus. Kad kažem brz, mislim apsolutno najbrzi prilog koji možete napraviti.

Jednostavno uzmite šolju kus-kusa i stavite u karamičku činiju, pa začinite malo sa začinima po izboru. Vodu prokuvajte u kuvalu i uspite Koliko pre prekrijete kus-kus. Poklopite tanjirom i ostavite par minuta. Kus-kus će da popije vodu i malo nabrekne i bnude spreman, ne treba mu više obrade. Ako kuvate kus-kus, dobijete kašu jer se brzo prekuva, pa je ovo i najbolji način pripreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *