Jedna lijepa saradnja od prije par mjeseci sa ekipom Jagermeister Montenegro rezultirala je receptima na temu korišćenja Jagermeistera u kuvanju. Već u startu sam imao ideju u kojem pravcu možemo ići, a nakon čitanja sastava pića i broja biljaka i ekstrakata koji su dio recepture, znao sam što nam je raditi.

Ovim receptom želio sam da podignem omiljeni domaći sastojak za roštiljanje na viši nivo. Uz malo pripreme, piletina sa rostilja dobija sasvim drugu dimanziju. Marinirajte unaprijed. Jedan cijeli dan unaprijed. Napravio sam marinadu sa Jegerom i ostavio preko noći u frizideru. 

Sastojci:

1kg pilećih bataka, okošćenih

4 domaće lepinje

½ glave kupusa

2 šargarepe

1 jabuka

Dresing za salatu

3K grčkog jogurta

1K majoneza

1k senfa

1k mljevenog bibera

1k soli

2K jabukovog sirćeta

Marinada / Salamura za piletinu

1,5L vode

6K Soli

4K šećera

Limun – cijeli limun, sok iscijeđen

60ml Jeger

*Na 1L vode idu 4 kašike soli

Jeger bbq sos

3K Heinz kečapa
1K soya sosa
1K Jegera
1k senfa
1k jabukovog sirćeta
 *Osnovna mjera, pomnožiti za veću količinu

Priprema: Pripremiti marinadu / salamuru. Salamura je u principu rastvorena so u vodi. Međutim, možemo ovom rješenju dodati još začina, u našem slučaju šećer, limunov sok i ostatak limuna u komadu kao i Jegermeister. Sve dobro rastvoriti i umiješati sa šoljom vruće vode, pa dodati ostatak hladne vode. Piletina mora ići u hladnu salamuru, nikako toplu, ne želimo da počnemo kuvati meso. Moramo imati dovoljno salamure da svo meso bude potoljeno. Ovako možemo ostaviti preko noći, ili 24 sata prije spremanja. Meso će postajati sve sočnije i sočnije, jer so utiče da tečnost uđe u pore mesa i ostane tu.

Sat vremena prije pečenja na roštilju, ili druge obrade, prženja ili pečenja, izvaditi batake i posušiti ih ubrusima. Premazati malo uljem i začiniti sa malo začina po želji, mada su samo so i biber dovoljni. Spustiti na zagrijani roštilj po nekoliko minuta sa svake strane. Još jedna dobra strana ovakvog mariniranja je da možemo meso i duže ostaviti na roštilju i neće biti suvo. Pred kraj pečenja, premazati sa bbq sosem, i okrenuti nekoliko puta da se bbq sos karamelizuje i zapeče na površini mesa.

Priprema coleslaw salate je jednostavna. Kupus, šargarepu i jabuku je potrebno narendati, malo posoliti i onda preliti sa dresingom za salatu, sa strane umućenim.

Naravno, lepinje je poželjno malo zapeći na roštilju prije ubacivanja piletine i salate, te služenja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *