Moj prvi susret sa vinarijom Damjanić bio je na najvećem salonu vina u Crnoj Gori, Montevino, prije više godina. Sjećam se iznenađenja prilikom probavanja njihove Malvazije, koja je bila malo osvježenje za moje dotadašnje poznavanje Malvazije iz Istre. I od tada pratim rad vinarije, čekajući priliku da probam i ostala vina iz široke palete.

Tek nekoliko godina kasnije imam tu priliku i isplaniran put u Istru, ali korona je uradila svoje i do putovanja nije došlo. Ipak, par mjeseci kasnije, Damjanić je doašao do mene 🙂

damjanic-wineSa planovima promocije vina i vinarije u Crnoj Gori, na obostrano zadovoljstvo dobio sam neku počasnu titulu ambasadora vinarije Damjanić u Crnoj Gori, dok sam se i sam radovao da probam vina koja nisam imao priliku probati. I kao što sam se nadao, u pitanju je malo drugačija vinarija iz Istre! Na moje oduševljenje, prvi put sam probao sortu Borgonja (koja i po imenu i notama asocira na Pinot Noir), a crvena autohtona sorta Teran je, interesantno, zastupljena samo u kupažama, takođe jako interesantan i dobar potez!

Imali smo priliku da probamo 6 različitih vina uz uparivanja od strane 4 cijenjena crnogorska restorana i bilo je zanimljivo vidjeti što će oni pripremiti uz ova vina, koja su, moram priznati, veoma zahvalna za uparivanje i vina koja bih nazvao, gastro vina. I imate sve od laganih vina koje možete svakodnevno piti ili upariti sa jednostavnim predjelima, pa do kompleksnih premijum vina koja se mogu naći na vinskim kartama ozbiljnih restorana, i treba da se nađu.

Posebno zadovljstvo je upoznati vinara i čuti iz prve ruke o vinariji i vinima. Još kad je osoba upečatljiva kao Ivan Damjanić, onda je to prava fešta. Nego, da se osvrnemo malo na vina, ali i na hranu koju smo probali ovom prilikom, uz moja razmišljanja i ideje uparivanja.

Malvazija. Autohtona istarska sorta, dika i ponos ovog podneblja, sorta koju su uzdigli do svjetskog nivoa. Naravno da će je imati praktično svaki vinar na repertoaru. Malvazija je slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem, miris voćni i cvjetni, s izraženim mirisom cvijeta bagrema, bazge i grejpa,upotpunjeno herbalnim notama, suvo, svježe, zaokruženo, uravnoteženo i harmonično, s određenom notom slanosti i karakterističnom sortnom gorčinom. Onako iz navike dobro ide uz meze, kao kad smo bili u Istri, pa zalivali suhomesnato ali i ribu sa malazvijom. Bilo je i kamenica, a moj favorit su možda sardele savor, za koje i ja imam recept.

Borgonja. Kako i sam Ivan kaže, ovo vino prosto ide uz sve, ribu i meso, može se piti zimi ali i te kako ljeto, kao lagano crveno vino, čak i malo prohlađeno. Rubin crvene boje, izraženog voćnog mirisa ribizle i maline, cvijetnog mirisa ljubičice, svježe. Ukus voćan, mek i lagan, sa herbalnim notama obogaćen začinskim tonovima klinčića, blagih tanina, izražene harmoničnosti i elegancije. Od kozica sa njokama, pa do tartara, sve sam probao uz ovo vino i prosto ide. Koliko se sjećam Ivan je predlagao i tuna stek, ali to je poslastica za ljeto već.

Duro istriano. Što volim duh istorije i tradicije! Takođe i neobična kupaža 50-50 Burgonje i Terana. Koliko ja pratim jedina ovog tipa u Istri. A istorija kaže da je Ivanov prađed slao ovakvu kupažu u Pariz 1928. godine i vino je oduševilo sve i pobijedilo. Robusnost Terana i elegancija Borgonje, odlično ako mene pitate! Meso, paste, rižoti, bili bi moji izbori uz ovo vino.

Clemente Blanc. Ulazimo u premium vode, ovo je premium bijelo vino koje je apsolutno fantastično i možda moj ukupni favorit. Oduševila me elegancija i punoća ovog vina, koje je odležavalo u novim barrique buradima i tako dobilo neke divne note drveta, te mliječne note maslaca i tosta. Na kruh da ga mažeš što se kaže! Slamnato žute boje. Kristalno bistro i gusto, sa lijepim viskozitetom. Izražajne voćne arome zrele jabuke, breskve i kruške, cvjetne arome bagrema i poljskoga cvijeća, te nježnijih aroma prženih lješnjaka i sijena. Na nepcu je svježe, toplo, mekano i slano. Bogato i zaokruženo, traje i traje.

Clemente. Sjajna kupaža Merlot 60%, Cabernet sauvignon 20%, Teran 10% i Borgonja 10%. Tamno rubin crvene boje, elegantno isprepletenih svježim voćnih mirisima višnje, ribiza, borovnice, te džemasto voćnim poput džema od šljive i likera od višnje. Miris dugotrajan i slojevit, prepun šumskih plodova, istančanom notom začinskog bilja i mirisa crnog papra. Ukomponovana taničnost i svježina potiču bogatstvo okusa u ustima, zaokruženost, punoća, toplina i mekoća. Ozbiljno vino traži ozbiljnu hranu. A ja sam išao na provjereno u svom uparivanju, sa njokama i raguom od divljači.

Sincerus. Dezertno vino stila Prošek, od Malvazije. Pravi izazov je napraviti ovo vino, pa takav trud treba cijeniti. Ja bih lično ovo vino pio samo po 2 gutljaja na kraju obroka. Pravo slatko vino za kolače sa ovih prostora, jake i slatke 🙂

I nakon svega, ima još etiketa koje želim probati a nisam imao priliku, tako da se radujem nekoj skorijoj posjeti istri, pa krenemo opet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *