Sufle mora da je jedan od savršenih dezerata. Naizgled tehnički zahtjevan, jedan prilično lagan kolač koji će zagarantovano oduševiti svakog kome ga servirarate. Servira se topao, odnosno vreo, kako bi gosti uživali u vizuenoj prezentaciji, kada se kolač izdigne iznad posude. Morate biti brzi jer ovo kratko traje, kada izađe iz rerne, kolač se odmah poslužuje.

Porcije: 6 keramičkih zdjelica prečnika 8cm

Vrijeme pripreme: aktivno: 20min ; ukupno: 40min

Sastojci:

25gr maslaca, za premaz posudica

Narendana čokolada, za posudice

Sastojci za sufle masu:

15gr brašna

200ml mlijeka

200gr tamne čokolade (70% kakao mase)

80gr žumanaca (oko 5 jaja)

200gr bjalanaca (oko 5 jaja)

150gr šećera

Priprema:

1.      Omekšalim maslacem premazati keramičke posude za sufle sa četkom, vodeći računa da cijela unutrašnjost bude pokrivena, te da stranice budu premazane potezima od dolje ka gore (kako bi sufle pravilno narastao uz stranice posude)

2.      Narendanu čokoladu ubaciti u posude i provrtjeti kako bi se zalijepila na stranice posude za prethodno namazanmi maslac. Ovo je još jedan sloj koji pomaže da ništa ne ostane zalijepljeno za posudu kasnije kada budemo jeli dezert. Ubaciti posude u frižider.

3.      Upaliti rernu na 190c.

4.      Umutiti mlijeko i brašno na srednjoj vatri i miješati 1 minut dok se malo ne zgusne. Dodati čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Prebaciti u veću zdjelu da se prohladi 2 minuta.

5.      Čokoladi dodati žumanca, jedno po jedno uz konstantno miješanje.

6.      Mutiti bjelanca u mikseru uz dodavanje šećera nakon što bjelanca tek počnu da pjene. Polako dodati šećer i umutiti bjelanca dok se ne stvrdnu.

7.      Dodati bjelanca u masu sa čokoladom, iz nekoliko puta, u početku uz brže miješanje a kasnije uz kružne pokrete spatulom, kako ne bismo istisnuli sav vazduh koji dodajemo masi sa umućenim bjelancima. Smjesa je spremna za prebacivanje u posude.

8.      Izvaditi posude iz frižidera i napuniti smjesom. Ubacite do ¾ posude i onda par puta nježno udarite o radni sto da se smjesa lijepo rasporedi unutar posude. Dopunite do kraja i poravnajte površinu posude.

9.      Na samom kraju, palcem prođite po ivici posude u krug, ostavljajući mali kanal od kraja posude. Ovaj korak omogućava sufleu da naraste i izviri iznad posude u pravilnom obliku, što daje karakteristični izgled ovog dezerta.

10.   Pecite u rerni 12-17 minuta, u zavisnosti od teksture koju želite za sufle, više ili manje tečne u sredini.

11.   Izvadite iz rerne i pažljivo prebacite na tanjir posudu sa sufleom, pospite šećerom u prahu i poslužite. Sufle se služi u prvom minutu od kako je izašao iz rerne, kako bi svi uživali i u vizuelnoj prezentaciji kada je sufle narastao iz posude.

*Ovaj dezert možete i unapred pripremiti, sve osim mućenja bjelanaca. Sve imate spremno, tako da kada gosti (ili vi) odlučite da je vrijeme za dezert, umutite bjelanca i završite sve i pečete u zagrijanoj rerni, tako da je sve spremno u 20 minuta!

Uz sufle ćete nerijetko vidjeti serviran sladoled od vanilije, iako je sam po sebi kolač dovoljan. Malo crvenog voća je uvijek interesantan dodatak čokoladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *