Burger, uz picu možda najpoznatiji fast food na svijetu, poslednjih godina doživljava procvat, te u svakom gradu možete naići na neki Burger bar. Mislim da kod nas još uvijek vlada mišljenje da je burger nezdrava hrana, pljeskavica upitnog sadržaja u lepinji od bijelog brašna. Ali, ako pričamo o pravom burgeru, a ne domaćem hamburgeru, ja znam tačno što se nalazi u tom komadu mesa, a to je 100% junetina koju ja biram, te tražim mesaru da samelje, dva puta. Dodajem minimalno začina i prćim ili bacam na rostilj. Onda se burger slaže u lepinju i posluži sa krompirom, pomfritom ili na neki drugi način, uz dodatak kečapa ili ko što voli. Tako da, prilozi su po meni veći problem. Lepinja za burger, silni namazi, pomfrit i naravno, kečap. Nije problem u pljeskavici, odnosno mesu.

Burger u keto lepinji

Ali ajde da se poigramo malo sa ovom temom. Ono o čemu ja razmišljam kada sebi i porodici želim da ugodim sa burgerom (ili prijateljijma, kada čak palim roštilj zbog burgera), je kako da napravim malo laganiji obrok. Pritom mislim na priloge, jer su oni ti koji kalorijsku vrijednost uvećavaju. Ono što ću pokriti u ovom tekstu je:

Pljeskavica – odabir mesa i priprema
Lepinja – brzi recept za lepinjicu iz mikrotalasne, bez brašna
Krompir – pečeni batat ili čips od šargarepe i cvekle mogu da budu odlična zdrava zamjena za pomfrit!
Neke ideje za druge dodatke

Pljeskavica

Kada kažemo burger, neosporno je da prvo mislimo na juneći burger. Ono što svima savjetujem kada je u pitanu juneći burger je:

Odaberite komad mesa da vam mesar samelje – ne kupujte već samljeveno mljeveno meso
Istražujte koje kombinacije su vam najbolje – možete mijenjati komade mesa da dobijete svoju najbolju pljeskavicu

Generalno pravilo je da odaberete dobar odnos crvenog mesa i masti, a neka vodilja je da taj odnos bude 80-20, ali naravno burger će biti malo sočniji sa više masnoće. Za odabir mesa predlažem da tražite juneći flam i tražite mesaru koji odnos crvenog mesa i masti hoćete.

Priprema. Meso malo posolimo i premiješamo jednom, pa oblikujem pljeskavice. Na 500gr mesa stavite pola kasicice soli.  Kada dodamo so u meso, ono će početi da djeluje na meso i malo dodatno začiniti pljeskavicu iznutra. Uzmete količinu mesa u ruke, napravite loptu i onda pritisnete da napravite disk debeo oko 2 prsta. Možda vam se čini malo neobično jer ste navikli na tanke pljeskavice, ali ovo je važno kako meso ne bi sasušili prilikom prženja. Pred prženje pljeskavicu pospete sa solju i biberom sa obije strane i pržite na jakoj vatri, uz minimalno ulja jer ima dovoljno masti unutar pljeskavice. Imam dvije napomene kada je prženje pljeskavica u pitanju:

Ne pritiskajte pljeskavice dok ih okrećete! Tako ćete iscijediti sočnost iznutra i ostati sa suvom pljeskavicom
Nemojte, molim vas, pržiti pljeskavicu preko medium – sve preko srednje pečene pljeskavice će biti suvlje i suvlje. Kupili ste dobar komad mesa, koji može i živ da se jede, melo roze boje u sredini vam neće naškoditi

Ako volite cheeseburger, sir dodajete pred kraj prženja i da se brže otopi poklopite tiganj, da para otopi sir. Kada je pljeskavica pržena, izvadite i ostavite par minuta da odmori, kao što bi i biftek. Ovo će pomoći da meso bude malo sočnije. Ovim korakom smo završili najvažniji dio našeg burgera.

Medium burger

Brza lepinja iz mikrotalasne. Ovo je odlična alternative za lepinju, pogotovo za one koji su na keto dijeti.

Sastojci:

1,5 K rastopljenog maslaca
3 K brašna od badema (može i slanutka)
1 jaje
1/2 k praška za pecivo
Prstohvat soli

Umutite sve i prebacite u keramičku zdjelicu oblika koji želite da budu lepinjice. 1-2 min u mikrotalasnu i gotovo!

Prilozi i dodaci.

Ne želim puno prostora da ostavim za priloge i dodatke jer su opcije zaista neograničene i zavise od vaših želja i ukusa. Ali ipak želim da podijelim nekoliko ideja, a da pomfret ostavimo po strani. Očigledna alternativa je batat, slatki krompir. Ja volim da ga pečem, umjesto prženja, nakon što ga pospem maslinovim uljem i začinim, uglavnom sa solju i biberom, ali nekad dodam i malo ljute paprika, jer je krompir malo sladak pa malo ljutog odgovara. Samo ubacite u rernu na 200c oko 10-ak minuta, izrezano na prutiće.

Još jedna interesantna alternative može biti čips od šargarepe ili cvekle. Uzmete gulilicu za povrće i naribate šargarepu ili cveklu sa njom, kako bi bila veoma tanka, i pržite u ulju kao što bi pomfrit. Čim izvadite, onako vruće, pospite sa začinima po želji, ali opet imajte u vidu da su obije povrćke slatkaste i da će prijati nešto ljuto kao začin, iako ne mora.

Neki od najčešćih dodataka koje gledam u burgerima su još slanina, hrkavi pohovani crni luk, prženo jaje, avocado, razni namazi, bbq sosevi…

Moj brzi bbq sos. Oni koji vole bbq sos će posebno cijeniti ovu verziju jer daje odličan rezultat za apsolutno najkraće vrijeme, a vjerujte, probao sam mnogo bbq soseva.!

Sastojci:

2–3K kečapa

1K soya sosa

1k senfa

1k jabukovog sirćeta

1k meda

*Pomiješajte sve sastojke i spremni ste. Ako ste u prilici, dodajte ga mesu pred kraj prženja/pečenja, kako bi malo karamelizovao površinu mesa i dao još jedan sloj ukusa.

Slaganje burgera. Nakon što ste pripremili pljaskavicu, imate lepinju, spremili ste dodatke, vrijeme je za slaganje. Prvo, uvijek je poželjno da lepinju presiječete na pola i malo zagrijete sa unutrašnje strane, što ja često radim u tiganju u kojem se pripremalo meso. Ovako lepinja neće upiti previse sokova iz mesa i raspasti se. Donja strana lepinje se obično premaže sa nekim sosom (senf, majonez, bbq sos…) nakon čega može iči neka salata, pa pljeskavica, tradicionalno kornišoni i ponovo lepinja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *