Razlog zašto dijelim 2 recepta je što je za jedan potreba i višak startera sa kojim se radi kruh od kiselog tijesta. Po meni je taj recept još i bolji, ali, ko nema sourdough discard, imamo recept i za tortilje bez njega, pravljene od bijelog brašna. Naime, svi pomisle na kukuruzno brašno kada su tortilje u pitanju, ali postoji i verzija tortilja sa pšeničnim brašnom, skoro jednako popularna u svijetu.

Kako kod nas nemamo priliku da kupimo masa harina kukuruzno brašno od kojeg bismo napravili kukuruznu verziju, onda nam samo pšenične i ostaju. Ja ipak ubacim malo domaćem kukuruznog brašna, što zbog strukture, a i zbog ukusa.

Tortilje bez startera
Sastojci:

350gr brašna
7gr soli
1k pzp
35gr masti (moze i ulje ali bolje je mast)
180ml vode (mlake, ne hladne i ne vruće)

Priprema: u posudu ubacite brašno, so i pzp, promiješate pa dodate mast. Utrljate mast rukama, da se rasporedi u masi. Napravite rupu i dodate vodu. Sjedinite tijesto i malo premijesite. Tijesto će biti malo vlažno, ali ne previše, ne bi trebalo da morate da dodajete još brašna, već da možete da mijesite i bez dodavanja, a da se ne lijepi. Ostavite pokriveno 30ak minuta.

Tijesto je spremno da podijelite u kuglice od oko 40gr i rastanjite što više možete, te pržite u suvom tiganju (ili blago nauljenom, kao za palačinke, samo mrva ulja/masti). Da ste dobru debljinu dobili pokazaće i to da li se tortilja ‘naduvava’ kada je pustite na prve strane da se prži. Rekao bih svega minut po strani da je dovoljan, jer su tortilje tanke. Kako ih vadite ubacujte u neku posudu u koju ste ubacili krpu i odmah pokrivajte, da ih održite toplim i savitljivim.

Dobar pokazatelj dobrih tortilja je kada se nakon pečenja i nakon kratkog vremena mogu lako savijati, jer to nam treba kod tortilje, kako bismo ako umotali punjenje i komforno jeli.

Tortilje sa starterom
Sastojci:

375gr brašna
125gr startera koji ste odbacili kada ste hranili starter
180gr vode
7gr soli
1k pzp
30gr masti

Priprema je ista kao za obične tortilje: Jedina razlika je što ove tortilje nekako duže ostanu savitljive i sutradan možete da ih podgrijete bez problema, biće identične kao prvog dana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *