Ramen pravim prakticno na sedmicnom nivou, jer volim bar jednom sedmicno da napravim vecu kolicinu domace pileće supe. Nju koristim kao osnovu za ramen i do sada nisam dodavao ni junece kosti, ni svinjske, a vjerujem da bi to jos malo zaokruzilo ukus, sto i jeste kako se inace pravi ramen.
Ramen with chicken stock, miso paste, topped with homemade nuddles, eggs, carrot, mushroom mand spring onion.
Ramen sa pecurkama
Moja verzija je dakle malo cistija 🙂 a uz sve ostale sastojke, ovo je po meni prilicno zdrav obrok.
Sastojci:
4–5cm komad djumbira
3–4 cena bijelog luka
1–2 kasike miso paste
1L pilece supe (da nije skroz posoljena, jer je miso pasta slana i moze biti prejako)
Pasta po izboru: ramen nudle, nudle od rize, pa i obicni spageti
Povrce po izboru: blitva/spanac, brokoli, sushi nori alga, sampinjoni/portobelo pecurke
Za serviranje:
1 sargarepa
1 mladi luk
4 jaja
Susam
4k soya sosa
Priprema:
Ja pocinjem sa pilecom masti (sacuvanom sa vrha supe) ali moze i biljno ulje, u koje dodajem b.luk i djumbir, sto sitnije isjeckano (ili smrvljeno u avanu). Nakon 1min dodajem miso pastu i dobro promijesam, da krene da se rastapa miso. Ako krene da se lijepi malo dno, ne brinite, jer kad dodamo supu, mozemo pogrebati sve sa dna serpe.
Kad dodam supu onda pustim da se krcka, ovako moze da se krcka par minuta a moze i par sati, ukusi se samo jos razvijaju, ali vec posle par minuta je fenomenalno. Probajte, u slucaju da treba dodati mrvicu soli, ali uglavnom je dovoljno bogat ukus da ne treba.
Jaja kuvam da budu tecna u sredini, stavljam u kljucalu vodu i stavim tajmer na 6min, nakon cega prebacim pod hladnu vodu.
Kad zelim da zavrsim, dodam povrce po zelji, u drugu serpu spremim pastu i serviram. U zdjelu stavim pastu, pa dodam supu sa povrcem i na kraju dodajem: jaje prekinuto na pola, sargarepu na zilijen jako tanko, zeleni dio mladog luka na sitno, 1k soya sosa preko i za kraju pospem susamom.
Jednostavno je nemoguce opisati koliko je dobra kombinacija ramen supe sa meko kuvanim jajetom, tako da morate probati ovaj recept 🙂
Na mom instagram profilu ima story highlight gdje je lijepo ispracen cijeli proces, ali to je u principu ovaj recept, u slikama: https://www.instagram.com/stories/highlights/18019269178025272/